Chodítka pomáhajú seniorom aj ošetrujúcim osobám

Praktické chodítka sú neoddeliteľnou súčasťou života mnohých seniorov, ktorí majú obmedzenú mobilitu. Sú však pomocníkom nielen pre samotných seniorov. Vďaka tomu, že pozitívne ovplyvňujú samostatnosť starších ľudí, ale aj každého, kto má z akýchkoľvek dôvodov obmedzenú mobilitu, sú veľmi nápomocné aj ošetrujúcim osobám.

Je krásne, že sa o svojich blízkych staráme aj vo chvíľach, keď ich dostihnú zdravotné problémy. Avšak najviac, čo pre blízkych môžeme urobiť, je, že im poskytneme samostatnosť. K tomu pomáhajú vhodné pomôcky, vrátane tých na zlepšenie mobility. Na mysli máme chodítka pre seniorov.

Ako správne chodítko pre seniora vybrať?

Pri výbere chodítka pre seniora je dôležité zohľadniť niekoľko kľúčových aspektov, aby poskytnutá pomoc bola čo najefektívnejšia a najbezpečnejšia.

Správny výber chodítka môže výrazne zvýšiť samostatnosť a zlepšiť kvalitu pohybu. Pri výbere je dôležité zvážiť fyzické potreby seniora, miesto používania chodítka (vnútri alebo vonku) a tiež jeho životný štýl.

Aké typy chodítok existujú?

Štvorkolesové chodítka (niekedy aj trojkolesové): Tento typ ponúka dobrú stabilitu a je vhodný pre tých, ktorí potrebujú pevnú oporu. Väčšina modelov je skladacích, čo uľahčuje ich prenos a skladovanie.

Dvojkolesové chodítka: Dvojkolesové chodítka poskytujú väčšiu stabilitu v porovnaní s chodítkami bez kolies, vďaka kolesám, ktoré zjednodušujú pohyb. Ich konštrukcia je navrhnutá tak, aby uľahčila mobilitu bez kompromisu v podpore. Sú obzvlášť vhodné pre použitie vo vnútorných priestoroch, kde je potrebná kombinácia stability a ľahkosti manipulácie, čo umožňuje používateľovi plynulý pohyb napríklad po dome alebo v iných uzavretých priestoroch.

Chodítka bez kolies: Tieto sú vhodné pre tých, ktorí potrebujú predovšetkým stabilnú oporu a pohybujú sa predovšetkým doma.

Stavte na kvalitné príslušenstvo: Vďaka príslušenstvu môžu byť chodítka bezpečnejšie aj využiteľnejšie. Napríklad tašky na chodítka umožňujú prenášať osobné veci. Kvalitné brzdy zas výrazne zvyšujú bezpečnosť.

Na čo si dať pozor pri výbere?

  • Chodítko by malo byť stabilné a pevné, aby zabránilo pádom a iným úrazom.
  • Ergonomicky tvarované rukoväte a nastaviteľná výška sú dôležité pre komfort používania.
  • Zvoľte model, ktorý je možné prispôsobiť konkrétnym potrebám seniora.
  • Dôležitá je hmotnosť a skladnosť. Ľahšie chodítka sú jednoduchšie na prenášanie, zatiaľ čo skladacie modely zaberajú menej miesta.

Pri výbere chodítka je dôležité zvážiť všetky uvedené faktory a ideálne sa poradiť s odborníkom, ktorý dokáže odporučiť konkrétny model na základe individuálnych potrieb seniora. V obchode Sanitaske.sk nájdete široký výber chodítok, ktoré zodpovedajú rozličným požiadavkám a preferenciám. Pre viac informácií a prehľad ponúkaných modelov navštívte priamo sekciu chodítok na Sanitaske.sk.