Alergická nádcha vie potrápiť predovšetkým na jar, ale nielen vtedy

Alergická nádcha vie potrápiť predovšetkým na jar, ale nielen vtedy

A je to tu! Svrbenie v nose, vodnatý výtok z nosa, suchý kašeľ, k tomu často pálenie očí, slzenie a svrbenie. Niekto sa z nadšením kochá rozkvitnutými púpavami, privoniava si ku každej kvetinke, obdivuje kvitnúce trávy a do všadeprítomného napadaného peľu z ihličnatých stromov si prstom kreslí svoje drobné dielka. Ale medzi nami je veľká skupina tých, ktorí trpia a nepomáha im ani nevychádzať z domu. Ako si pomôcť v náročnom období, keď nás trápi alergická nádcha?

Alergická nádcha spojená s vodnatým výtokom z nosa, kýchaním, svrbením v nose a v krku, či so suchosťou v krku, sa u alergikov objavuje nielen na jar, ale vždy, keď prídu do styku s problematickým alergénom. Často sa pripojí dýchavičnosť, sipot, bolesti hlavy, slziace, svrbiace a červené oči. Ustavične kýchame. Najčastejšími alergénmi bývajú peľ, roztoče, plesne, huby, kožušiny, ale aj parfumy, znečistený vzduch (vrátane cigaretového dymu), silné vône či aerosolové spreje. Dráždiť nás môžu tiež zmeny vlhkosti, teploty, rôzne výpary a prach. Pokiaľ sa bavíme o sezónnom výskyte alergickej nádchy spojenej s výskytom peľov, hovoríme o sennej nádche.

Alergická nádcha – liečba, ktorá pomáha

Babské rady existujú, ale moderné prostriedky pomáhajú viac. Ani silní alergici sa dnes nemusia príliš trápiť. Veľkými pomocníkmi sú lieky na alergiu – antihistaminiká. Alergická nádcha je vďaka nim lepšie zvládnuteľná, slabšia alergia môže byť úplne potlačená. Z veľkej časti ide o voľno predajné liečivá. Môže ísť o tabletky. Tie sa užívajú najčastejšie 1× denne a špecialisti z Dr.Max odporúčajú tieto antihistaminiká užívať večer. Často totiž utlmujú a uspávajú. Ďalšími liekmi na alergiu sú inhalačné kortikoidy a lokálne antihistaminiká. Obvykle sa vstrekujú do nosa v intenzite 1× až 2× denne.

Alergia – príznaky, ktoré nesmiete podceniť

Neviete isto, či trpíte alergiou? Rozhodne sa s ňou nemusíte narodiť a môžete ju získať až behom svojho života. Vadiť môže dlhodobo dráždivé prostredie, ale aj znížená imunita. Niekedy sa tiež stretneme s alergénom prvý krát. Príkladom môže byť netradičná potravina, alebo uštipnutie hmyzom. Ak vám začne opúchať jazyk, tvár, hrdlo či ruky, máte dýchacie problémy môže sa jednať o anafylaktický šok a je nutné rýchlo zaistiť lekársku pomoc. Tieto reakcie bývajú na poštípanie hmyzom, arašidy či plody mora. Riešiť s lekárom je vhodné aj vyrážku či žihľavku, či už v podobe bielej alebo červenej vyrážky.

Na čo by alergici nemali zabúdať?

Určite je dobré sa alergénom vyhnúť. Takže pokiaľ viete, na čo ste alergický, je vhodné sa tieto alergény dostať zo svojho dosahu. Vedeli ste trebárs, že Švédi tradične cestujú do južnejších štátov vtedy, keď sa vo Švédsku rozkvitnú trávy? Peľ z nich je totiž silným alergénom a pre alergikov je vhodnejšie si na toto obdobie naplánovať dovolenku niekde, kde už trávy dávno odkvitli. Nezabúdajte, že si peľ do svojich príbytkov prinášame aj na oblečení či vo vlasoch. Vhodné je častejšie pranie a j denné umývanie vlasov. Snažte sa tiež v dobe alergií udržať v kondícii svoju imunitu. Pomôže vám vysporiadať sa aj s alergickou nádchou.