Prírodný kondicionér vyrobíte z majonézy – skúste to!

Vyrobte si vlastný prírodný kondicionér! Hodí sa hlavne pre suché vlasy, neobsahuje žiadnu chémiu a všetky ingrediencie máte určite doma!

Neviete si bez kondicionéru predstaviť svoju starostlivosť o vlasy, ale radšej by ste našli prírodnú alternatívu? Pripravte si prírodný kondicionér – je ním obyčajná majonéza! Slovo obyčajná však rozhodne nemá toto riešenie prírodnej starostlivosti o vlasy nijako podceniť! Iba vás chcem povzbudiť, že nech už ste zručná kuchárka, alebo varením deva úplne nedotknutá, majonézu ako kondicionér pre vlasy zvládne každá.

Vyrobte si vlastný prírodný kondicionér na vlasy. Možno vás prekvapí, že ním je úplne obyčajná domáca majonéza.
Vyrobte si vlastný prírodný kondicionér na vlasy. Možno vás prekvapí, že ním je úplne obyčajná domáca majonéza.

Na čo vlastne slúži kondicionér?

Kondicionéry sú dnes úplne neodmysliteľnou súčasťou všetkých kozmetických radov vlasovej kozmetiky. Žiadnemu z kvalitných šampónov tento „braček“ nechýba. Napriek tomu mnoho žien kondicionér nepoužíva a odhaduje sa, že nás je len 20 %, ktoré si bez kondicionéru svoju starostlivosť o vlasy nevieme predstaviť. Najčastejšie kondicionéry používajú ženy s dlhými a kučeravými alebo vlnitými vlasmi a používajú ich ako rozčesávač. Po umytí vlasov šampónom si nanesú na mokré vlasy kondicionér, ktorý ak je kvalitný, dokáže aj bez česanie hrebeňom alebo kefou vlasy od seba pekne oddeliť a to aj pokiaľ sú dosť zacuckané. Najhorším smotkom tak stačí pomôcť prstami, alebo aplikáciu kondicionéra po spláchnutí prvej vrstvy ešte raz zopakovať.

Avšak kondicionér patrí aj na vlasy iných žien! prečo? Šampóny či už chceme alebo nie, obsahujú relatívne agresívne odmasťovacie látky. Vlasy môžu po umytí stratiť lesk, nabiť sa statickou elektrinou a nepekne poletovať okolo hlavy, byť príliš jemné k tvarovaniu akéhokoľvek účesu Umývaním totiž stratia svoj prirodzený ochranný film. Ten má opäť vytvoriť práve aplikácia kondicionéru – a to aj smývatelného. Kondicionéry vytvoria okolo vlasov opäť ochrannú vrstvu, ktorá potom vlasy aj po zmytí kondicionéra chráni pred rôznymi vonkajšími vplyvmi.

Kondicionéry sú vynález 20. storočia a objavili sa dokonca veľa neskoro – až v 60. rokoch. Masívnejšie sa šíria až od 80. rokov. Avšak ženy si pri starostlivosti o vlasy uvedomovali potrebu, niečím svojim vlasom po umývaní pomôcť k svojej predchádzajúcej prirodzenosti a tak pátranie v minulosti ľahko zistíme, po akých prírodných postupoch a ingredienciách siahnuť a ako dnes bohužiaľ chémiou prešpikované kondicionéry nahradiť prírodným riešením. Ako si teda vyrobiť prírodný kondicionér?

Prírodný kondicionér ako majonéza

Majonéza sa do vlasov používala oveľa skôr, než si ženy mali možnosť kúpiť kondicionér. Blahodarný vplyv žĺtkov zmiešaný s olejom – najlepšie s olivovým, je známy už dlho. K zmesi sa ešte pridáva jablčný ocot alebo šťava z citróna.

Vzhľadom na použitie oleja je majonézový prírodný kondicionér na vlasy, teda majonézové maska na vlasy, vhodné najmä pre revizalizáciu suchých vlasov. Jablčný ocot alebo citrón pomôžu vlasov udržať ich prirodzené PH a súčasne sú aktivátorom vysokého lesku vlasov. Vyrobte si vlastný prírodný kondicionér bez chémie! Je to skutočne jednoduché.

Vyrobiť domácu majonézu určite zvládnete. Hodí sa aj ako prírodný kondicionér na vlasy!
Vyrobiť domácu majonézu určite zvládnete. Hodí sa aj ako prírodný kondicionér na vlasy!

Majonézový vlasový zábal ako prírodný kondicionér na vlasy

Ingredience:

  • 2 žĺtky
  • 1 dcl olivového oleja
  • 1 dcl jablčného octu (alebo šťava z citróna bez dužiny)
  • igelitová pokrývka hlavy
  • široký štetec pre aplikáciu (nie je nutný)

Príprava majonézovej masky na vlasy (majonézového prírodného kondicionéru):

  1. Majonézový kondicionér môžeme pripravovať ručne šľahacou metličkou alebo mixérom.
  2. Žĺtky jemne vymiešame. Nemali by v nich zostať stopy po bielku.
  3. Potom začíname pridávať olivový olej. Musíme to robiť skutočne pomaly, po kvapkách a súčasne ďalej šľahať. Pri rýchlom naliatie oleja sa nám majonéza zrazí.
  4. Akonáhle sme pridali všetok olej, pomaly pridávame jablčný ocot alebo citrónovú šťavu. Opäť miešame.

Aplikácia prírodného kondicionéru na vlasy

  1. Vlasy si štandardne umyjeme šampónom.
  2. Z vlasov rukami vyžmýkame prebytočnú vodu, môžeme si jemne pomôcť aj uterákom.
  3. Majonézu máme pripravenú v nerezovej alebo plastovej miske. Optimálne má izbovú teplotu.
  4. Prstami alebo pomocou širokého štetca začneme na vlasy od korienkov až po končeky nanášať majonézový zábal.
  5. Majonézu pomocou prstov do vlasov vmasírujeme.
  6. Dlhšie vlasy môžeme vypnúť pinetkami.
  7. Vlasy ukryjeme pod igelitovú čiapku alebo igelit. Môžeme ešte na neho použiť uterák pre udržanie vhodnej teploty. Necháme pôsobiť 30 min. (Viac je lepšie – a nevadí ani nechať na vlasoch pôsobiť napríklad cez noc.)
  8. Vlasy umyjeme. Pozor! Majonézu zmývame najskôr studenou vodou, aby nedošlo k zrazeniu vajíčka v majonéze zle by sa vymývalo!
  9. Vlasy potom už neumývame opäť šampónom!
  10. Pre vytvarovanie účesu po aplikácii prírodného kondicionéru použijeme štandardný styling ako obvykle.

Zdroj obrázkov: FL