Tvrdá voda môže vlasy vysušovať. Po umývaní vlasov tvrdou vodou sú vlasy spľasnuté a bez lesku. Ako z toho von? Veď väčšišina z nás má doma práve tvrdú, alebo stredne tvrdú vodu.
Tvrdá voda môže vlasy vysušovať. Po umývaní vlasov tvrdou vodou sú vlasy spľasnuté a bez lesku. Ako z toho von? Veď väčšišina z nás má doma práve tvrdú, alebo stredne tvrdú vodu.

Tvrdá voda nie je pre vlasy ideálna!

Tvrdá voda môže vlasy vysušovať. Po umývaní vlasov tvrdou vodou sú vlasy spľasnuté a bez lesku. Ako z toho von? Veď väčšišina z nás má doma práve tvrdú, alebo stredne tvrdú vodu. 

Vaše problémy s tvrdou vodou môžu síce vyriešiť rôzne filtre, čo ale robiť, pokiaľ ich ešte nemáme a je to poznať na našich vlasoch? Tvrdá voda je pre vlasy hotové nešťastie, ale pomôcť sa dá docela jednoducho. Tvrdá voda obsahuje nadmerné množstvo minerálov – horčík a vápnik. Čím viac ich voda obsahuje, tým je tvrdšia. Ako rýchlo zistiť, že máte doma tvrdú vodu? Pokiaľ vám málo pení mydlo a naopak, ľahko ho zmyjete z rúk, máte tvrdú vodu. (Mäkká voda naopak mydlo zmýva veľmi zle, často máte pocit, že vôbec nejde z rúk zmyť.) Že máte vodu tvrdú spoznáte aj podľa toho, že sa vám rýchlo usadí biely vápenatý povlak na rýchlovarnej konvici, alebo napríklad aj na vodovodnej batérii.

Tvrdá voda vlasy vysušuje, sú bez lesku a nepoddajné.
Tvrdá voda vlasy vysušuje, sú bez lesku a nepoddajné.

Vlasy sa umývajú tvrdou vodou horšie než mäkkou. Šampón ménej pení, príliš ľahko sa oplachuje a účinok umývania býva slabší. Musíte používať viac šampónu a šampónovanie opakovať. Vlasy sú po umytí v tvrdej vode príliš tvrdé a nepoddajné, súčasne spľasnuté a vysušené. Chýba im lesk. Riešením síce sú kondicionéry, ale tie nemají vlastnosť tvrdú vodu neutralizovať, iba sa snažia byť barličkou tam, kde nám tvrdá voda urobila vo vlasoch neplechu. Riešenie je pritom jednoduché. Potom ako si vlasy umyjeme šampónom a ten zmyjeme vodou, prípadne po aplikácii a zmytí kondicionéru, opláchneme vlasy ešte vodou, do ktorej pridáme citrón, ocot, alebo kyselinu ascorbovú (trošku na 1 liter vody). Ako na to? Do hrnca, alebo konvice si pripravíme vlažnú vodu. Optimálne 5 litrov. Na päť litrov použijeme buď šťavu z 1/2 citrónu, alebo 1 polievkovú lyžicu octu, prípadne 5x štipka kyseliny ascorbovej. Touto vodou si opláchneme vlasy. Potom si ich už len štandardne vysušíme a aplikujeme styling. Riešením sú samozrejme už na začiatku spomenuté filtre. Tie sa namontujú na potrubie, voda preteká filtrom a tvrdosť vody upravuje. Je to riešenie nie len pre vaše vlasy, ale aj pre vaše spotrebiče, ako sú myčka, práčka, rychlovarná kanvica, alebo pre vašu kúpeľňu všeobecne. Investícia do filtra predlžuje život zariadeniam, ktoré tvrdá voda poškodzuje.

Zdroj obrázka: FL