Umývanie vlasov je základnou starostlivosťou o vlasy a preto by sme ju mali zvládať naozaj dokonale! Väčšina z nás ale pri umývaní vlasov robí chyby.
Umývanie vlasov je základnou starostlivosťou o vlasy a preto by sme ju mali zvládať naozaj dokonale! Väčšina z nás ale pri umývaní vlasov robí chyby.

Umývanie vlasov má svoje pravidlá – naozaj ich poznáte?

Je pre vás umývanie vlasov rutina? Poznáte skutočne správnu techniku šampónovania a umývania vlasov? Umývanie vlasov je základnou starostlivosťou o vlasy a preto by sme ju mali zvládať naozaj dokonale! Väčšina z nás ale pri umývaní vlasov robí chyby.

V prvom rade je dôležité si uvedomiť, že šampóny majú predovšetkým umyť vlasovú pokožku a až následne vlasy a to aj napriek tomu, že bežne hovoríme o umývaní vlasov. Preto je nutné vyberať šampón nie len podľa toho, aby zodpovedal vášmu typu vlasov, ale tiež vašej pokožke. Pokiaľ sa musíte rozhodnúť a zvoliť kompromis, uprednostnite šampón, ktorý vyhovuje vašej pokožke. Takže lupiny majú prednosť pred starostlivosťou o jemné vlasy, rovnako tak ako citlivá pokožka hlavy pred šampónom na farbené vlasy.

Umývanie vlasov a správna technika šampónovania

  1. Umývanie vlasov vždy začína kvalitným namočením vlasov. Nepoužívajte príliš horúcu vodu, ktorá vlasom nesvedčí. Vlasy nežmýkajte a nechajte ich čo najviac mokré.
  2. Šampón nikdy nelejte priamo na vlasy. Optimálne je si v pohári rozmiešať cca 1 dcl vody a šampón o objeme zodpovedajúcemu zhruba veľkosti väčšieho lieskového orechu. Toto množstvo na umytie bohate postačí. Týmto spôsobom nie len výrazne šetríte množstvo používaného šampónu, ale si vlasy aj výrazne kvalitnejšie umyjete.
  3. Začnite umývaním vlasov. Na vlasy, nie na pokožku hlavy, vylejte polovicu obsahu šampónu rozpusteného vo vode. Vlasy jemne šampónujte. Je možné, že sa pri prvom umývaní na mastnejších vlasoch vôbec nevytvorí pena.
  4. Opláchnite šampón vlažnou vodou.
  5. Na opláchnuté a mokré vlasy nalejte zvyšnú časť nariedeného šampónu.
  6. Tentokrát sa sústreďte predovšetkým na umytie vlasovej pokožky. Jemne ju masírujte bruškami prstov – nikdy nie nechtami! Následne prejdite opäť na umývanie vlasov.
  7. Pokiaľ šampón sľubuje odstránenie rôznych problémov s vlasmi, alebo vlasovou pokožkou, nechajte ho za mierneho vtierania do vlasov na hlave až 3 minúty.
  8. Dobre našampónované vlasy a vlasovú pokožku dokonale opláchnite.
  9. Pokiaľ používate oplachový kondicionér, naneste ho pri umývaní vlasov až na okvapkané vlasy alebo si vlasy pred jeho nanesením na vlasy mierne vysušte osuškou.
  10. Kondicionér naneste na vlasy, nie na vlasovú pokožku, a nechajte ho pôsobiť aspoň 3 minúty, i keď to nie je uvedené v návode. Čakanie na pôsobenie kondicionérov zákazníkov odradzovalo a tak ho výrobci prestali uvádzať. Ale len nechanie kondicionéru na určitú dobu poskytne vlasom potrebnú starostlivosť.
  11. Po uplynutí zmienenej doby kondicionér z vlasov dôkladne opláchnite vlažnou vodou.
  12. Umývanie vlasov končí ich sušením. Vlasy sušte osuškou. Avšak žiadne zúrivé drhnutie nie je vhodné. Sušte ich iba jemným prikladaním na vlasy. Pokiaľ používate fén, sušte vlasy vždy len vlažným vzduchom. Sušenie vlasov je ďalšou samostatnou kapitolou starostlivosti o vlasy, ktorej sa budeme tiež venovať podrobnejšie.
  13. Podľa potreby môžete aplikovať styling ešte do mokrých vlasov. Aplikovať môžete tiež bezoplachové kondicionéry.

Zdroj obrázků: FL