Trápi vás predmenštruačný syndróm? Nie ste v tom sama

V reprodukčnom veku sa s tzv. PMS, teda predmenštruačným syndrómom stredne až 75 % žien v reprodukčnom veku. Jeho závažnú formu zažíva až 8 % žien. V tomto prípade hovoríme o PMDD, teda o predmenštruačnej dysforickej poruche.

Čo vlastne PMS je? V čase zhruba týždeň po ovulácii a dva týždne pred menštruáciou nastane v tele ženy úbytok estrogénu a progesterónu Tento dramatický pokles hormónov sa môže prejaviť emocionálnou a fyzickou nepohodou. U žien s depresiou či v strese môže byť ich forma závažnejšia. Príznaky PMS sa zhoršujú aj s vekom – obvykle po tridsiatke či štyridsiatke a vo veku, kedy sa blížime k menopauze. Po skončení menštruácie sa stratia aj príznaky PMS.  Neprejavujú sa ani v tehotenstve.

Príznaky predmenstruačného syndrómu nie sú celý život rovnaké

V rôznych etapách života ženy sa PMS môže prejavovať rôzne. Od opuchnutých pŕs, cez nadúvanie črevné problémy, podráždenosť, únavu, zmeny chutí, úzkosť, neopodstatnený plač apod. Ženám s rôznymi chronickými či psychickými diagnózami sa obvykle v dobe PMS zhoršujú aj ich ochorenia.

Ako sa PMS brániť?

Cvičte! Nielen vtedy, keď už PMS máte, ale pravidelne. Prejdite na zdravšie stravovanie. Vylúčte z pitného režimu cukry a kofeín. Viac spite. Doprajte si sedem až osemhodinový spánok. Pracujte na svojej psychike. Snažte sa riešiť svoj stres odpočinkom, meditáciou aj s psychológom. Prestaňte fajčiť. Ženy fajčiarky majú závažnejšie príznaky PMS.

Z vitamínov a minerálov sa odporúča vápnik a vitamín B6. Ich vplyv je dokázaný štúdiami. Často sa stretnete aj s odporúčaním užívania horčíku a polynenasýtených mastných kyselín (omega-3 a omega-6).

Dokáže nám s PMS pomôcť lekár?

Lieky na predmenštruačný syndróm zatiaľ neexistujú. Na zmiernenie rôznych bolestivých stavov pomôžu klasické lieky proti bolesti. Za pomocníka sa považuje aj správne zvolená hormonálna antikoncepcia. Emocionálne stavy pomôžu zvládnuť antidepresíva aj lieky proti úzkosti. Na odvodnenie, proti nadúvaniu aj bolesti pŕs pomôžu diuretiká.

TIP: Chcete vedieť o predmenštruačnom syndróme viac a zistiť, čo by vám s ním mohlo pomôcť? Prihláste sa do výskumu kliniky Inštitútu zdravia a krásy FRAIS a pod gynekologickým dozorom otestujte účinok výrobku od IOY-GOOD MOOD + PMS.