Lieky bývajú jednou z príčin padania vlasov. Viete ktoré lieky vás môžu pripraviť o vlasy? Väčšinou síce len dočasne, ale napriek tomu! Na ktoré si dať pozor?
Lieky bývajú jednou z príčin padania vlasov. Viete ktoré lieky vás môžu pripraviť o vlasy? Väčšinou síce len dočasne, ale napriek tomu! Na ktoré si dať pozor?

Padanie vlasov z liekov – viete ktoré lieky vás môžu pripraviť o vlasy?

Lieky bývajú jednou z príčin padania vlasov. Viete ktoré lieky vás môžu pripraviť o vlasy? Väčšinou síce len dočasne, ale napriek tomu! Na ktoré si dať pozor?

Rôzne lieky, dokonca aj tie, ktoré užívame celkom bežne, môžu spôsobiť padanie vlasov. Strata vlasov vplyvom užívania liekov býva našťastie len dočasná a s vysadením medikamentov vlasy zvyčajne opäť narastú, prípadne sa dá ich návratu pomôcť vhodnými liekmi. Napriek tomu je padanie vlasov z liekov veľmi nepríjemná skutočnosť a aj keď sa im pri každej liečby choroby vyhnúť nedokážeme, niekedy nám môžu vlasy vypadávať aj z úplne bežných, napríklad protizápalových liekov. A tu už je lepšie hľadať iné riešenie liečby.

Niektoré lieky môžu byť príčinou padania vlasov.
Niektoré lieky môžu byť príčinou padania vlasov.

Viete, ktoré lieky môžu zapríčiniť padanie vlasov?

Najznámejší je vedľajší účinok liekov, ktoré sa používajú na liečbu rakoviny. Práve padanie vlasov z liekov proti rakovine je tiež najčastejšia a vyhnúť sa mu v podstate nedá. Tieto lieky nielenže zabíjajú rakovinové bunky, ale aj bunky našich vlasov a tiež ďalšieho ochlpenia – obočie, rias, pubického ochlpenia aj ochlpenia v podpazuší. V prípade protirakovinových liekov dochádza k akútnemu a náhlemu zastaveniu rastovej aktivity vlasov a ochlpenia. U zdravého vlasu pritom táto rastová aktivita trvá aj niekoľko rokov (zvyčajne sedem). Vlasy a ochlpenie začínajú v tomto prípade padať počas niekoľkých dní, najneskôr týždňov od začiatku liečby. Odborná literatúra a zdroje uvádza, že tento negatívny účinok vedúci k akútnemu vypadávaniu vlasov majú predovšetkým lieky Adriamycin, Cyklofosfamid, Docetaxel, Doxorubicín, Etoposid, Ifosfamid, Irinotekan, Paklitaxel, Topotecan a Vinorelbin. Po skončení liečby sa zvyčajne rast vlasov opäť obnoví, pretože nedošlo k trvalému poškodeniu vlasových buniek a ich rast sa po vyradení liekov vráti opäť do normálu.

Padanie vlasov môžu navodiť ale aj iné než len protirakovinové lieky. Zvyčajne ale u nich nedochádza k tak rýchlej strate vlasov. Padanie vlasov sa dostaví zvyčajne až po dvoch až štyroch mesiacoch po začatí liečby medikamentmi. V tomto prípade lieky spôsobí navodenie poslednej fázy života vlasov, čo je takzvaná telogénna, čiže pokojová fáza, kedy vlas prestane rásť a zhruba po troch mesiacoch odumrie a vypadne. Vlas, ktorý by normálne rástol ešte niekoľko rokov sa dostane predčasne do svojho posledného štádia života a vypadne. Aké lieky tento typ padania vlasov spôsobujú? Často ide o interferóny, čo sú lieky používané na reguláciách imunitného systému. Ďalším prevítom sú antihyperlipidemika (antihyperlipidemiká) – čo sú liečivá, ktoré obmedzujú riziko aterosklerózy, znižujúce hladinu cholesterolu, triglyceridov, alebo zlepšujú cievne funkcie. Bohužiaľ zrovna antihyperlipidemika sú často lieky používané doživotne.

Nemusíte ale trpieť ani rakovinou, ani žiadnou zvláštnejšou chorobou, aby vám boli predpísané lieky, ktoré môžu zriediť vašu hrivu alebo spôsobiť jej vypadávanie. Rad bežných antibiotík, antidepresív, antimikotik, antiepileptík či antihypertenzív (lieky na zníženie patologického vysokého krvného tlaku) môžu mať rovnako negatívny účinok. Padanie vlasov z liekov spôsobuje tiež hormonálna substitučná terapia (u žien v podobe liečby estrogén a progesterón, u mužov zas testosterónu a androgény). Vypadávanie vlasov spôsobujú lieky na liečbu poruchy štítnej žľazy, Parkinsonovej choroby i nesteroidné protizápalové lieky, ktorých spotreba sa len na Slovensku počíta ročne na tony a patrí sem aj obľúbený Aspirín, Brufen, Ibalgin, Ibuprofen, Nurofen, Aulin, Voltaren a mnoho ďalších.

Aj bežné lieky dostupné bez lekárskeho predpisu môžu zapríčiniť vypadávanie vlasov.
Aj bežné lieky dostupné bez lekárskeho predpisu môžu zapríčiniť vypadávanie vlasov.

Dochádza k padaniu vlasov z liekov u každého človeka rovnako?

Kým u niektorých liekov dochádza k padaniu vlasov vždy, u iných závisí na konkrétnom pacientovi a jeho reakciu na daný liek. Niekedy je veľmi zložité určiť, či je príčinou padania vlasov skutočne užívania daného lieku alebo nie. Našťastie, ak ide o skutočne padanie vlasov z liekov, ide zvyčajne o dočasný stav a vlasy či ochlpenie po vysadení liekov opäť narastú. Z pravidla sa tak stáva po zhruba štvrť roku. Vlasy potom začnú opäť normálne rásť. Napriek tomu však niektoré lieky môžu môžu u niektorých jedincov – u mužov aj u žien – navodiť trvalú plešatosť.

Lieky môžu vlasy ovplyvniť aj inak než len tým, že nám vypadnú. Môžu rast vlasov aj ochlpenia naopak stimulovať a to aj nevhodne, čo býva napríklad u žien, môžu ovplyvňovať kvalitu a štruktúru vlasov alebo dokonca ich farbu.

Zoznam liekov, ktoré spôsobujú padanie vlasov

Z tohto zoznamu sú úplne zámerne vyradené lieky, ktoré sa používajú na liečbu rakoviny. Lieky spôsobujúce vypadávanie vlasov sú roztriedené do kategórií podľa oblasti použitia. Uvedený je názov lieku a v zátvorke liečebná látka. Názov lieku sa môže líšiť podľa výrobcu.

Akné

Všetky lieky odvodené od vitamínu A používané na liečbu akné a ďalších problémov:

Accutane (isotretinoin)

Krv

Anticoagulants (na riedenie krvi), vrátane:

Panwarfin (warfarin sodium)

Sofarin (warfarin sodium)

Coumadin (warfarin sodium)

Heparin injections

Cholesterol

Lieky znižujúce cholesterol:

Atromid-S (clofibrate)

Lopid (gemfibrozil)

Kŕče / Epilepsia

Anticonvulsants

Depresia

Antidepresíva, vrátane:

Anafranil (clomipramine)

Elavil (amitriptyline)

Norpramin (desipramine)

Pamelor (nortriptyline)

Paxil (paroxetine)

Prozac (fluoxetine)

Sinequan (doxepin)

Surmontil (trimipramine)

Tofranil (imipramine)

Vivactil (protriptyline)

Zoloft (sertraline)

Diéty / Znižovanie hmotnosti

Amphetamines

Huby a plesne

Antifungals

Glaucom – zelený zákal

Beta-blokátory, vrátane:

Timoptic oční kapky (timolol)

Timoptic Ocudose (timolol)

Timoptic XE (timolol)

Dna

Zyloprim (allopurinol)

Srdce / Vysoký krvný tlak

Rad liekov predpisovaných na srdce, vrátane beta-blokátorov, ktoré sa používajú na liečbu vysokého krvného tlaku, vrátane:

Tenormin (atenolol)

Lopressor (metoprolol)

Corgard (nadolol)

Inderal and Inderal LA (propanolol)

Blocadren (timolol)

Hormonálne lieky

Všetky lieky obsahujúce hormóny, mužské aj ženské, vrátane hormonálnej antikoncepcie pre ženy:

antikoncepčné tabletky

Hormonálna substitučná terapia (Hormone-replacement therapy – HRT) pre ženy (estrogén alebo progesterón)

Mužské androgénne hormóny a všetky formy testoteronu

Anabolické steroidy

Prednizón a ostatné steroidy

Zápaly

Mnoho protizápalových liekov, vrátane práškov predpisujúcich na potlačenie lokálnej bolestí, opuchov a následkov zranenia.

Lieky na artritídu

Nesteroidné protizápalové lieky, vrátane:

Naprosyn (naproxen)

Anaprox (naproxen)

Anaprox DS (naproxen)

Indočína (indometacin)

Indocin SR (indometacin)

Clinoril (sulindac)

Protizápalové lieky, ktoré sa tiež používajú ako lieky pri chemoterapii:

Methotrexate (MTX)

Rheumatrex (methotrexate)

Parkinsonova choroba

Levadopa/L-dopa (Dopar, Laradopa)

Poruchy štítnej žľazy

Veľa liekov užívaných v súvislosti s liečbou štítnej žľazy.

Vredy

Veľa liekov používaných na liečbu zažívacích ťažkostí, ťažkostí so žalúdkom:

Tagamet (cimetidine)

Zantac (ranitidine)

Pepcid (famotidine)

Zdroj obrázkov: FL

Zdroj odborných informácií: Webmd.com