Uberte vo svojej vlasovej starostlivosti chémiu – proti deštrukcii vlasov nám vie pomôcť príroda. Vlasom najviac pomôže vnútorná vlasová výživa. Nakŕmte je!
Uberte vo svojej vlasovej starostlivosti chémiu – proti deštrukcii vlasov nám vie pomôcť príroda. Vlasom najviac pomôže vnútorná vlasová výživa. Nakŕmte je!

Vnútorná vlasová výživa je pre vlasy dôležitejšia ako kozmetika!

Uberte vo svojej vlasovej starostlivosti chémiu – proti deštrukcii vlasov nám vie pomôcť príroda. Vlasom najviac pomôže vnútorná vlasová výživa. Nakŕmte je!

Nakŕmte svoje vlasy prírodnými produktami. Mnohé si môžeme vypestovať, nájsť v prírode alebo kúpiť vo forme zdravých potravín. Alebo ich nájdeme ako kvalitné potravinové doplnky pre vlasy, kde sú zvyčajne v koncentrovanejšej podobe alebo namiešané v správnom pomere tak, aby bol účinok pre naše vlasy čo najväčší. Rad užitočných látok pre vlasy je doslova profláknutý. Rovnako tak ako liečivé bylinky alebo potraviny, ktoré ich obsahujú. Správna vnútorná vlasová výživa dokáže zabrániť štiepeniu končekov aj lámanie vlasov, zastaviť degeneratívne procesy súvisiace so starnutím a s vlasmi, zlepšiť štruktúru vlasov, vlasy kvalitne hydratovať alebo vlasom vrátiť vitalitu. Zvyčajne sa vhodná vnútorná výživa neprejaví len na výraznom zlepšení kvality vlasov, ale aj na zlepšeniu kvality našej pokožky či kvality nechtov. Akú zdravú výživu teda dopriať našim vlasom?

Správna vnútorná vlasová výživa ovplyvňuje zdravie aj krásu našich vlasov.
Správna vnútorná vlasová výživa ovplyvňuje zdravie aj krásu našich vlasov.

Vnútorná vlasová výživa pre vlasy – ochutnajte!

Rozstrapkaným končekom pomôže ovocie a zelenina s vysokým obsahom vitamínu C

Ak máte príliš suché vlasy a vlasovú pokožku, alebo pozorujete, že sa vlasy na koncoch štiepia alebo lámu, pravdepodobne vám chýba vitamín C. Ten nie je len bojovníkom proti nachladnutiu alebo silným antioxidantom, ale aj vitamínom pre zdravé a krásne vlasy. Bez vitamínu C naše telo nevie tvoriť dostatok vhodného kožného mazu ani kolagénu.

Možno vás prekvapí, že sa vitamín C pridáva aj do šampónov a kondicionérov proti lámaniu vlasov. Napriek tomu je však najlepšie užívanie vitamínu C vnútorne vo forme ovocia alebo zeleniny. Proti suchým vlasom, ich lámaniu a rozstrapkaným končekom tak možno bojovať veľmi chutne: jedlom s paprikou, brokolicou, paradajkami, čučoriedkami, jahodami alebo citrusovými plodmi.

Aby vlasy rástli, potrebujú železo!

Ak ste si nažhaveným železom na kulme odpálili kus svojej pýchy, potrebujú teraz železo úplne iné. Aby vám vlasy rýchlejšie rástli a aby ste zamedzili ich vypadávaniu, potrebujú sa železom nakŕmiť. Doprajte svojim vlasom veľa strukovín, medzi ktorými je úplnou kráľovnou pokiaľ ide o železo šošovica. Špenát sa ako zdroj železa kedysi omylom precenil, ale preto ho nezavrhujte. Stále ho má pre vaše vlasy dosť. A nakoniec – nezabúdajte na červené mäso. Práve ono je bohatým zdrojom železa. Dajte si napríklad steak z chudého hovädzieho. Pre vlasy je rozhodne lepšie vnútornú vlasovú výživou ako vyblednuté kura.

Železo obsahujú ale aj ryby. Navyše ryby, ako je losos a makrela, obsahujú aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu tiež spomaliť vypadávanie vlasov.

S vlašákmi nezošedivíte!

Alebo aspoň nie predčasne a rýchlo! Sú to totiž práve vlašské orechy, ktoré majú schopnosť zastaviť alebo spomaliť proces straty pigmentácie vlasov. Obsahujú totiž dôležitú meď. Navyše sú bohaté na antioxidant vitamín E a zdravé omega oleja. Vlasy si na nich skutočne pochutnajú. Permakulturisté vlašské orechy doslova milujú a majú prestížne postavenie v takzvanej tvrdej záhrade, ktorou je časť záhrady vysadenými orechovými plodmi. Vnútorná vlasová výživa bez vlašských orechov nebude nikdy dostatočná.

Kŕmite svoje vlasy správne?
Kŕmite svoje vlasy správne?

Vajcia sa správajú ako vlasová maska zvnútra!

Vajíčka sú známe predovšetkým v starostlivosti o vlasy vo forme masiek. Na hlavu si dávame klasickú domácu majonézu a veríme, že naše vlasy potom budú pružnejšie. Rozhodne na tom niečo je. Vlasy totiž potrebujú keratín. Je to práve on, kto pozitívne ovplyvňuje pružnosť a pevnosť vlasového vlákna. Vajcia sú bohaté na vitamíny B a D a tiež na proteíny. Svojim zložením dokážu tvorbu keratínu podporiť. Slepačie vajcia sú ako vnútorná výživa vlasov veľmi dôležité.

Hovoríte, že vajíčka obmedzujete kvôli cholesterolu? Nerobíte dobre. Už mnoho vedcov aj výživologov zastáva názor, že to s vajíčkami a hlavne s cholesterolom nie je tak, ako sa doteraz tvrdilo. Cholesterol je pre naše telo dôležitý pretože bez neho by sa naše cievy stali krehkými a tiež by nám dobre nefungoval mozog.

Zabojovať s lupinami môžete pomocou tekvice olejnej

Chutné semiačka tekvice olejnej dokážu zatočiť s náročnými lupinami. Tie sú totiž často dôsledkom nevhodnej a na niektoré vitamíny chudobnej stravy. Vnútorná výživa pre vlasy vhodná pre boj s lupinami musí obsahovať dostatok vitamínu B a zinku. Ak totiž vášmu telu chýba zinok funkcie mazových žliaz je nesprávna a vedie k tvorbe lupín. Tekvicové semienka sú maškrta, ktorú pre boj s lupinami do svojej zdravej stravy rozhodne zaraďte!

Na správna hydratáciu vlasov choďte s pupalkou dvojročnou

Pupalka dvojročná, ktorej sa hovorí aj nočná svieca, vie vylepšiť kvalitu vlasov a to pri užívaní zvnútra. Účinným je za studena lisovaný pupalkový olej obsahujúci kvalitné nenasýtené mastné kyseliny – kyselinu gamalinolenovú, kyselinu linolovú a kyselinu arachidonovú. Doma si ho rozhodne nevylisujete a tak je dobré obzrieť sa po kvalitných potravinových doplnkoch, ktoré olej z pupalky obsahujú.

Pupalka vie pozitívne ovplyvniť vzhľad vlasov, pretože zlepšuje ich pružnosť. Výrazne vplýva tiež na zdravý rast vlasov.

Celozrnné potraviny by si mali obľúbiť aj vaše vlasy!

Vnútornej vlasovej výžive by nemal chýbať ani príjem celozrnných potravín a pečiva. Môžu to byť ovsené vločky, multicerální pečivo aj hnedá ryža. V ich zloženiu nechýba už spomínaný zinok, ktorý priaznivo pôsobí na rast vlasov i proti ich vypadávaniu. Vlasy sú vďaka zinku skutočne silné. Zinok vie regulovať hormóny, ktoré kvalitu vlasov ovplyvňujú. Vnútorná výživa vlasov vo forme celozrnných potravín vlasom dodá tiež dôležité železo a vitamíny skupiny B.

Čím ešte nakŕmiť svoje vlasy?

Veľa rastlinných zložiek, ktoré vedia našim vlasom pomôcť a dodať im zdravie a krásu, však do bežnej stravy zaradíme veľmi ťažko. Viete si predstaviť, že by ste jedli kôru z borovice, chrústaly veľké dávky hroznových semien, vo veľkom maškrtili prasličku roľnú alebo sa začali živiť archaickou obilninou zlatým prosom, čo je vlastne najstaršia človekom pestovaná obilnina? To je tá chvíľa, kedy najčastejšie meníme naše rozhodnutia a vnútorná vlasová výživa je v okamihu nahradená chémiou v podobe rôznych vlasových prípravkov. Prečo teda radšej nesiahnuť po kvalitnom doplnku stravy? Takým je napríklad CLINICAL hair-care. Podporuje tvorbu keratínu, dodáva vlasom všetky potrebné vitamíny a minerály a obsahuje extrakt zo semien hrozna zvyšujúce prekrvenie vlasovej pokožky. Vďaka svojmu zloženiu postavenému na prírodnej báze dokáže CLINICAL hair-care zlepšiť vlasovú štruktúru a podporiť rast vlasov. Liek zvyšuje odolnosť vlasov voči poškodeniu – mechanickému, chemickému aj voči UV žiareniu. Upokojuje podráždenú pokožku vlasov a optimalizuje tvorbu mazu. Vlasovú pokožku udržiava tak, aby netrpela suchosťou ani mastením. Nakoniec vie tiež obmedziť šedivenie a viditeľne podporuje zdravý lesk vlasov.

CLINICAL hair-care je vnútorná vlasová výživa s aktivátorom, ktorá pozitívne ovplyvní zdravie, krásu aj rast našich vlasov.
CLINICAL hair-care je vnútorná vlasová výživa s aktivátorom, ktorá pozitívne ovplyvní zdravie, krásu aj rast našich vlasov.

Zdroj obrázkov: FL, CLINICAL hair-care