Aj keď vypadávanie vlasov u žien nebýva tak časté a väčšinou ani tak deštruktívne ako u mužov, môže nás prekvapivo potrápiť viac, než si myslíme!
Aj keď vypadávanie vlasov u žien nebýva tak časté a väčšinou ani tak deštruktívne ako u mužov, môže nás prekvapivo potrápiť viac, než si myslíme!

10 príčin vypadávania vlasov u žien – ktorá trápi vás?

Aj keď vypadávanie vlasov u žien nebýva tak časté a väčšinou ani tak deštruktívne ako u mužov, môže nás prekvapivo potrápiť viac, než si myslíme!

Ak vám denne vypadne v priemere viac ako 100 vlasov, máte problém. Vypadávanie vlasov u žien má vo väčšine prípadov iné dôvody než vypadávaní vlasov u našich náprotivkov. Najčastejšími príčinami padania vlasov žien, čiže alopécia, sú hormonálne príčiny, často je to stres, nevhodná strava a trebárs tiež nešetrné zaobchádzanie s vlasmi, ktorým môže byť napríklad nesprávne česanie alebo časté alebo permanentné nosenie copov. Príčiny vypadávania vlasov sa dajú zhrnúť do 10 bodov. Váš problém samozrejme nemusí byť len jednou z nich a často môže ísť o kombináciu viacerých faktorov. Snažte sa nájsť, čo škodí práve vašim vlasom a riešte hlavné príčiny ich vypadávania vždy včas.

10 rizikových faktorov vypadávania vlasov u žien

  1. Dedičnosť
  2. Nešetrné zaobchádzanie s vlasmi
  3. Nosenie copov a pokrývok hlavy
  4. Hormonálne zmeny
  5. Zlý krvný obeh
  6. Vyšší a pokročilý vek
  7. Choroby ako príčina vypadávania vlasov u žien
  8. Lieky
  9. Nekvalitná výživa a zlé stravovacie návyky
  10. Stres, nedostatok spánku, fyzické vypätie

1. Vypadávanie vlasov ako dôsledok dedičnosti

Vypadávanie vlasov ako dôsledok dedičnosti je síce častejšia u mužov, ale nevyhýba sa ani ženám. U žien sa väčšinou prejavuje v podobe zhoršenej kvality vlasov a ich výrazného a viditeľného rednutia. Ale aj ženy môžu v dôsledkov dedičného vypadávania vlasov, čiže alopécie, skutočne oplešatet. U žien sa lysiny objavia najčastejšie po stranách hlavy alebo hore na hlave ako vypadaná korunka. Dedičné sklony k vypadávaniu vlasov je potrebné riešiť pomocou odborníkov. Bohužiaľ, zatiaľ čo transplantácia vlasov u mužov skvelo funguje, u žien je takmer neúčinná a transplantované vlasy vypadávajú. Vypadávanie vlasov u žien riešené autotransplantáciou je takmer nemožné.

2. Hrubé zaobchádzanie s vlasmi

Často si neuvedomujeme, že sa o vlasy môžeme pripravovať tiež nešetrným zaobchádzaním. Životnosť každého vlasu je 4 až 6 rokov, pričom ročne nám vlasy povyrastú v priemere o 15 až 18 cm. Práve každých 4 až 6 rokov sa nám vlasy úplne obnovia. Je dôležité vlasy nešetrným zaobchádzaním neulamovat a nevytrhávať a nespôsobiť si tak mechanické poškodenie vlasov vedúcich k vypadávaniu vlasov. Nikdy vlasy násilím nerozčesávajte. Používajte vhodné a šetrné kefy alebo hrebene, nevynechávajte pri umývaní vlasov vlasové kondicionéry, ktoré výrazne zjednodušujú rozčesávanie vlasov. Pozor pri farbení vlasov, stylingu, ale aj pri fénovaní, žehlení a kulmovaní. Všetky tieto techniky úpravy vlasov môžu vlasy poškodiť a dokonca či už z dôvodu mechanického, chemického alebo tepelného poškodenia spôsobiť ich padanie. Ženské vlasy sú oveľa častejšie upravované rôznymi tepelnými či chemickými prostriedkami než mužské. Aj ženy nosia dlhšie vlasy. Preto je vypadávanie vlasov u žien často spôsobené práve mechanickým, chemickým alebo tepelným poškodením.

3. Nosenie copov a pokrývok hlavy

Známou príčinou vypadávania vlasov je tiež sústavné nosenie copov, rôznych masívnych sponiek a čeleniek. Vďaka nim dochádza k neustálemu namáhaniu vlasov a rastového vačku a môže dôjsť až k vypadnutiu vlasov. Účesy s copmi by mali byť voľnejšie, vyhýbajte sa príliš stiahnutým vlasom. Aspoň polovicu dní v mesiaci dajte vlasom voľnosť a nijako ich nesťahujte. Copy a tiež ťažké spony môžu spôsobovať nielen vypadávanie vlasov u žien, ale tiež bolesti hlavy, migrény, problémy s chrbticou a to predovšetkým s krčnou. Pre vlasy nie je zdravé ani neustále nosenie rôznych čiapok, klobúkov, šatiek a iných pokrývok hlavy. Noste ich s mierou. Aj ony môžu byť príčinou padania vlasov aj keď ich práve táto príčina považovaná dosť často skôr za mýtus.

4. Hormonálne zmeny a vypadávanie vlasov u žien

Najčastejšou príčinou vypadávania vlasov u žien je v dôsledku hormonálnych zmien. Tie sa prejavujú v prípade poklesu hladiny estrogénu. Dochádza k nemu najmä v období menopauzy. Tá vedie aj k ďalším problémom a tak je možná s vami váš gynekológ rieši všeobecne. Často však stačí upraviť vhodne jedálniček a životosprávu, prípadne pridať vhodné potravinové doplnky. Hormonálna nerovnováha vzniká u žien tiež v tehotenstve a potom zhruba šesť mesiacov po pôrode. Kým v tehotenstve estrogén ubúda, po pôrode sa naopak jeho hladina dostáva do normálu, avšak až príliš rýchlo. Obe tieto obdobia bývajú u žien z hľadiska padania vlasov problematické. Prečo vlasy padajú po pôrode, keď hladina estrogénu stúpa a malo by to byť naopak? Vlas sa v dôsledku hormonálnych zmien dostáva oveľa rýchlejšie z fázy rastu do pokojovej fázy, po ktorej nasleduje jeho vypadnutiu. A práve preto vlasy rastú kratšiu dobu a rýchlejšie vypadnú. Hoci testosterón býva predovšetkým príčinou padania vlasov u mužov, môže mať vplyv aj na ženy. Jeho zvýšená hladina sa v tele ženy môže objaviť napríklad v dôsledku odstránenia vaječníkov.

Snažte sa nájsť, čo škodí práve vašim vlasom a riešte hlavné príčiny ich vypadávania vlasov vždy včas
Snažte sa nájsť, čo škodí práve vašim vlasom a riešte hlavné príčiny ich vypadávania vlasov vždy včas

5. Zlý krvný obeh môže spôsobiť tiež padanie vlasov

Zlý krvný obeh je prevít, ktorý dokáže spôsobiť, že je nám permanentne zima, že máme celulitídu a napríklad aj to, že nám vypadávajú vlasy. Všeobecne možno krvný obeh zlepšiť niekoľkými spôsobmi: cvičením, striedavým sprchovaním teplou a studenou vodou, dostatkom železa v strave, dostatočným príjmom tekutín a masážami. Pre prekrvenie pokožky je dôležitý tiež niacín, čiže vitamín B3. Niacín sa vyskytuje v mnohých potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Dobrými zdrojmi niacínu sú pivovarské kvasnice, pečeň, tuniak, morčacie mäso, semená slnečnice, fazuľa a hrach. Je prítomný v mlieku, vajciach, listovej zelenine, brokolici aj mrkve. Pre zlepšenie krvného obehu proti padaniu vlasov je ale najlepší masáž vlasovej pokožky. Či tomu veríte alebo nie, je to skutočne dôležitý prostriedok proti plešateniu a súčasne spôsobuje zvýšenie účinku všetkých vlasových kozmetických prostriedkov. Masáž pokožky hlavy tonizuje pokožku, zlepšuje v nej krvný obeh a ovplyvňuje výživu vlasových puzdier.

6. Rednutie vlasov u žien spôsobené vekom

Vek sa na vypadávaniu vlasov u žien podpisuje dvoma spôsobmi. S vekom prichádza menopauza, užívame viac liekov, vlasy si pravidelne farbíme a tiež sa u nás objavujú rôzne choroby, ovplyvňujúce kvalitu vlasov. Dá sa teda očakávať, že s vekom sa naša kvalita vlasov zhorší a vlasy nám budú rednúť. Druhým dôvodom padania vlasov u žien vo vyššom veku je, že sa znižuje rýchlosť produkcie vlasov vlasovými folikulami. Normálny proces vypadávania vlasov zostáva, ale nové vlasy nám dorastajú pomalšie. Takže všeobecne naše vlasy pôsobí riedkymi. Ovplyvniť to možno tým, že telu dodáme dostatok látok pre jeho regeneráciu a to ako v normálnej strave, tak napríklad pomocou rôznych prírodných doplnkov stravy.

7. Vypadávanie vlasov u žien ako dôsledok rôznych ochorení

Vypadávanie vlasov u žien sa často prejavuje ako dôsledok poruchy štítnej žľazy. Táto príčina padania vlasov žien je síce opäť o hormónoch, o ktorých som už hovorila, ale zaslúži si samostatnú pozornosť. Keď štítna žľaza prestane produkovať dostatočné množstvo hormónov, dochádza k ochoreniu nazývanému Hypoteryóza. Je to choroba, ktorá postihuje predovšetkým ženy. U nás ňou trpí predovšetkým ženy vo veku okolo 50 rokov a postihuje 15-20% žien v tomto veku. A práve ona je príčinou častého padania vlasov. To však môže spôsobovať aj rad ďalších ochorení. Padajúce vlasy často signalizujú diabetes. Vypadávanie vlasov môže byť tiež dôsledkom lupienky.

8. Vypadávanie vlasov spôsobené liekmi

Mnoho liekov môže spôsobiť vypadávanie vlasov. A nemusí ísť len agresívne lieky používané pri liečbe rakoviny a súvisiacej chemoterapii. Niekedy aj bežne užívané lieky môžu byť príčinou padania vlasov u žien. Tejto problematike sme sa venovali hlbšie v samostatnom článku Padanie vlasov z liekov.

9. Padanie vlasov spôsobuje nekvalitná výživa

Rozhodne platí, že pre vlasy je oveľa dôležitejšia výživa zvnútra než zvonka. To znamená, že žiadne „zázračné“ vodičky, elixíry, či šampóny nenahradia to, že vaše vlasy potrebujú byť vyživované kvalitnou stravou. Vypadávaním vlasov trpia dietárky aj anorektičky. Poruchy príjmu potravu vedú vždy minimálne k zhoršeniu kvality vlasov. Vlasy potrebujú pestrú stravu bohatú na vitamíny a minerály. Rozhodne by v nej mal byť dostatok železa. K jeho strate dochádza napríklad počas menštruácie. Je dobré ho telu doplniť vhodnou stravou. Najlepšie sa železo získava zo živočíšnych produktov. Obsahuje ho červené mäso a pečeň. Takže upnutie sa na vegetariánstvo alebo na absolútne vylúčenie červeného mäsa z jedálnička, nemusí byť pre vaše vlasy zrovna to najlepšie.

10. Vlasy vypadávajú zo stresu, nedostatku spánku aj ako dôsledok fyzického vypätia

Populárne články vždy zmieňujú stres ako príčinu vypadávania vlasov. Tie odbornejšie to dosť často vyvracajú. Či tak alebo tak, telo funguje ako jeden celok a stres, rovnako tak ako nedostatok spánku alebo nadmerné fyzické vypätie, môžu viesť k rôznym chorobám a následne tiež ovplyvňovať naše vlasy. Povedať, že sa máte vyhýbať stresu mi pripadá ako príliš hlúpe. Všetci to vieme, ale len ťažko sa stresu dokážeme brániť. Ja osobne sme si na stres našla vlastnú zbraň – snažím sa vo všetkom nájsť niečo, čo ma robí šťastnou. Stres tu bol a bude, ale s dobrou náladou a pocitom šťastia sa vždy zvláda lepšie.

Zdroj obrázkov: FL