Jarmila Podhorná radí, ako silou z prírody po lete obnoviť vlasy!

Známa český bylinkárka Jarmila Podhorná zo spoločnosti Naděje vie vlasy, pleť aj naše nechty dostať do po lete do pohody a krásy pomocou sily prírody.

Zničilo vám leto vlasy, nechty či pleť? Stavte na bylinné kúry a výluhy užívané už v stredoveku. Ako na to radia česká bylinkárka Jarmila Podhorná. Pozrite sa, ktoré bylinky pre vlasy, pleť a nechty dokážu poskytnúť našej kráse po lete prvú pomoc. Byliny nájdete v prírode, alebo tie, ktoré už nerastú, zakúpite sušené. Prípadne si môžete zaobstarať už hotové prípravky z týchto bylín.

Tohtoročné leto dalo telu poriadne zabrať. Tropické teploty a rekordne suché počasie nepriaznivo ovplyvnili imunitu organizmu a podpísali sa aj na kvalite kože, pleti, vlasov a nechtov. Aby sa telo dostalo opäť do formy a pripravilo sa na prichádzajúce chladné obdobie, je teraz nevyhnutné ho dostatočne vyživiť. Značné teplotné výkyvy by ho totiž mohli poznamenať ešte viac. Než ale vydáte tisíce korún za špeciálne kozmetické produkty, skúste na to ísť od lesa, a to doslova – pomocou byliniek, ktorých výhod a zázračných účinkov využívali už naši predkovia v stredoveku.

Vlasy, pleť aj nechty sa potrebujú po horúcom lete dostať opäť do formy. Ako na to radia známa česká bylinkárka Jarmila Podhorná.
Vlasy, pleť aj nechty sa potrebujú po horúcom lete dostať opäť do formy. Ako na to radia známa česká bylinkárka Jarmila Podhorná.

Jarmila Podhorná: Silu dodá vlasom výluh z lopúcha!

Po suchom, horúcom lete naše vlasy veľa trpí. Rovnako ako pleti sa im nedostáva potrebnej vlhkosti, sú vysušené a nemajú dostatok vitamínov. O prirodzenej sviežosti, pružnosti a lesku teda nemôže byť reč. Ak sa chcete k ich regenerácii vydať prírodnou cestou, spoľahnite sa na šampóny, zábaly a masky z čerstvých bylín a prírodných olejov. „Základnú výživu dodáme vlasom pomocou účinkov rakytníka, ktorý je bohatým zdrojom vitamínov. Kvalitu vlasov zvyšuje napríklad žihľava, ich silu podporí zase výluh z lopúcha. Ten tiež zlepšuje kvalitu vlasovej pokožky a zabraňuje vypadávaniu vlasov.“

Mydlica lekárska, kostihoj alebo ibiš sú zase ideálne pre bežnú očistu a umývanie vlasov,“ odporúča bylinkárka Jarmila Podhorná zo spoločnosti Naděje. Pomocníka na starostlivosť o vysušené vlasy ale nájdeme ľahko aj na vlastnej záhradke. Odvar z petržlenu totiž obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov, a preto ho radi používali už starí Gréci. Lesk vlasom dodá zase harmanček či podbeľ, ale aj mandľový, jazmínový, ľanový alebo palmový olej. Pre zlepšenie kvality vlasovej pokožky použite tinktúru z brezy, kapucínka, plamienka, borovice a čiernych ríbezlí.

Silu vlasov podporíte výluhom z lopúcha. Lopúch zlepší kvalitu vlasovej pokožky a zabráni vypadávaniu vlasov.
Silu vlasov podporíte výluhom z lopúcha. Lopúch zlepší kvalitu vlasovej pokožky a zabráni vypadávaniu vlasov.

Jarmila Podhorná: Na suchú pleť kúra z aloe aj harmančekový čaj s protizápalovými účinkami!

Prečo býva začiatkom jesene pleť často vysušená viac ako v období tuhých mrazov? Na kvalitu pokožky má v lete totiž vplyv hneď niekoľko faktorov naraz. Predovšetkým na ňu nechávame pôsobiť intenzívne slnečné lúče a horúci vzduch, ktoré z nej kvôli zvýšenému poteniu berú vitamíny. V lete tiež veľa ľudí nedodržiava pitný režim, aký je pri takto vysokých teplotách nevyhnutný. Následkom toho prichádza koža o potrebnú vlhkosť. Kombinácia všetkého ju potom vysušuje, vznikajú v nej voľné radikály, s ktorými si telo nevie v extrémnych podmienkach poradiť, pretože ochranné mechanizmy sú oslabené, a regenerácia buniek neprebieha tak rýchlo.

Kapucínka - táto mimochodom veľmi chutná jedlá rastlina vie výrazne zlepšiť kvalitu našej vlasovej pokožky.
Kapucínka – táto mimochodom veľmi chutná jedlá rastlina vie výrazne zlepšiť kvalitu našej vlasovej pokožky.

„Aby pleť získala späť svoju pružnosť a vláčnosť, doprajte si kúru z aloe vera, ktorá pokožku zahojí, zvlhčí a odstráni z nej odumreté bunky. Intenzívne účinky má tiež tinktúra z psorisanu, ktorá ju zbaví toxických látok a udrží ju sviežu. Zmäkčenie a upokojenie pleti dosiahnete aj pomocou kostihoja a pupalkového či myrtového oleja. Priaznivé vlastnosti na pleť majú ale aj bylinné čaje z harmančeka, nechtíka, mäty alebo podbeľa, ktoré v prvom rade prečisťujú organizmus, čo sa následne výrazne prejaví aj na stave kože,“ radí najznámejšia česká bylinkárka Jarmila Podhorná zo spoločnosti Naděje, ktorá sa zaoberá výrobou prípravkov z rastlín.

Zbaviť sa odumretých suchých buniek na pleti pomáha tiež horúce naparovanie tváre s prímesou bylín ako je harmanček, mäta a levanduľa alebo kúpeľ z pýru, lopúcha, tea tree, nechtíka, eukalyptu, kostihoja a kapucínky. Po ošetrení pleti by mala na rad prísť ešte vyživujúca tvárová maska z bylinných olejov z harmančeka, pačuli či levandule, variantom je tiež olivový olej. Na vnútornú podporu pokožky môžete použiť tinktúry z plamienka, pýru a lopúcha.

Ku krásnym vlasom patrí tiež krásna pleť. Aj tu, rovnako ako vlasy, po lete vzpruží bylinkové kúry!
Ku krásnym vlasom patrí tiež krásna pleť. Aj tu, rovnako ako vlasy, po lete vzpruží bylinkové kúry!

Praslička liečila nechty už v stredoveku

Tiež nechty, ktoré sú slabé, štiepia sa a lámu, patrí k nepriaznivým dôsledkom rekordne horúceho leta. Ich zníženú kvalitu majú opäť na svedomí horúce slnečné lúče, suchý vzduch a nedostatok tekutín. Aj v tomto prípade im chýbajú vitamíny a ďalšie látky, ktoré je bežne vyživujú. Základným stavebným materiálom pre regeneráciu nechtov je tak kolagén, ktorý im možno opatriť pomocou ricínového oleja. „Ten sa získava z byliny menom ricín obyčajný. V kombinácii s citrónovou šťavou sa jedná o veľmi účinnú nechtovú výživu. Výborným liečivým prostriedkom je tiež bylinná zmes z ľubovníka, tymiánu, harmančeka a lopúcha. Rovnako tak môžem odporučiť nechtík, repík alebo prasličku. Tá sa dokonca používala už v stredoveku, pretože je bohatým zdrojom kremíka, ktorý môžeme rovnako dodať tinktúrou z pýru alebo gemmoterapeutikom z púčikov jedle či borovice,“ hovorí bylinkárka Jarmila Podhorná zo spoločnosti Naděje.

Zdroj obrázkov: FL